Obligatii angajatori
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj
Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare,  angajatorii au urmatoarele obligatii.
1.Sa comunice agentiei judetene  pentru ocuparea fortei de munca , toate locurile de munca vacante, în termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora. Incepand cu data de 22 octombrie 2013 au obligatia sa comunice si  ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate , în termen de o zi de la data ocuparii acestora, în conditiile legii.
Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 5000 lei.
2.Sa  utilizeze Clasificarea Ocupatiilor din Romania la completarea tuturor documentelor  oficiale. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 5000 lei.
3. Sa depuna Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, prevazute de lege, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.
4. Angajatorii care au încadrat în munca, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizatie de somaj au obligatia de a anunta în termen de 3 zile agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care acestia au fost înregistrati. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10.000 lei.
5. În cazul concedierilor colective, angajatorii au obligatia sa înstiinteze agentiile pentru            ocuparea fortei de munca cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere, in vederea adoptarii unor masuri pentru combaterea somajului si prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. Angajatorii sunt obligati sa acorde preaviz, conform prevederilor Codului muncii sau ale contractului colectiv de munca, angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 5000 lei.
6. Angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le înceteaza raporturile de munca sau de serviciu, a documentelor prevazute de legislatia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurarilor pentru somaj si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 5000 lei.
7. Angajatorii care au beneficiat de subventii din bugetul asigurarilor pentru somaj, au obligatia de a respecta prevederile privind încadrarea in munca si mentinerea raporturilor de munca asumate prin conventiile incheiate cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca. Angajatorii care nu respectă prevederile privind încadrarea in munca si mentinerea raporturilor de munca asumate prin conventiile incheiate cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, sunt obligați să restituie, în totalitate, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate , plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.
8. Furnizorii de servicii pot presta servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca  numai daca sunt acreditati de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10.000 lei.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
- Home - Prezentare - Contact -
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj
ANUNT ANOFM - OBIECTIVE GENERALE ANOFM
 
Prognoza METEO Craiova, Romania
 
Proiecte finantate din FSE
Achizitii AJOFM
Anunturi
Evenimente
Statistici
Formare
Facilitati
Pentru angajati
Pentru angajatori
Obligatii
Obligatii angajatori
Servicii oferite
Persoane fizice
Persoane juridice
Legislatie
Legislatie actualizata
Acte
Acte necesare
Locuri de munca vacante
In judetul Dolj
In strainatate EURES
Formare profesionala
Informatii cursuri de calificare
Lista cursuri calificare
Credite
Intreprinderi mici si mijlocii
Intrebari
Intrebari frecvente
Linkuri utile
ANOFM
ANAF
EURES
GUVERN